Az ehető "óriástoboz"

Itthon is nevelhetjük ezt a zamatos illatos trópusi gyümölcsöt, mely nemcsak finom, hanem egészségvédő hatása és vitamintartalma is jelentős. Már 30 dkg ananász is képes fedezni a napi C-vitamin és mangánszükségletet, emellett rengeteg A-, B- és E-vitamin, kalcium, kálium, vas, magnézium és folsav található benne, így többek között megerősíti immunrendszert, serkenti az anyagcserét, szabályozza a vízháztartást, valamint biztosítja a gyomor egészséges működését.
Enyhíti a fájdalmat, leviszi a lázat, gyulladáscsökkentő hatású, és képes az immunrendszer felerősítésére is.Leginkább jótékony hatását azonban az emésztésre gyakorolja a benne található bromélia nevű enzimnek köszönhetően.Ez az enzim segít a szervezetnek a fehérjék megemésztésében, elősegíti a vér sav-lúg egyensúlyát, illetve javítja a hasnyálmirigy, az epe, a máj és a vastagbél működését. Jótékony hatását csak a friss gyümölcsből nyerhetjük, a konzervált nem jó.
Szaporítása

Vágjuk le a rozettát úgy, hogy kb. 2 ujjnyi maradjon rajta a terméshúsból.A lemetszett csúcsról szedjük le a gyümölcshúst. A vágási felületet ültetés előtt kenjük be faszénporral, ami megakadályozza a baktériumos és gombás fertőzéseket. A hajtáscsúcsot ne túl mélyre, laza homokos tőzegbe ültessük , aminek az aljára durva kavicsot tettünk. A talajt csak mérsékelten öntözzük,( mert könnyen kirohad) inkább a leveleket permetezzük. A növénynek 3-4 hétre van szüksége a gyökeresedéshez, ezután fokozatosan szoktassuk a fényhez. Fontos a magas páratartalom, ezért üveggel takarjuk le a cserepet.
További gondozása
A begyökeresedett növényt laza szerkezetű, savanyú kémhatású földkeverékbe ültessük. Az ananász tápanyagigényes, vízben oldott műtrágyával és más tápoldattal is öntözhetjük. A levélrozetta közepén lévő levélsarjak könnyen felveszik a vizet és a vízben oldott tápanyagokat, ezért nagyon hatásos a langyosvizes permetezés. Optimális növekedési hőmérséklet a 21-27°C. Nyáron a tűző naptól védjük. A fiatal növényeket hűvös (10-14°C) helyen teleltessük. A termés rozettájával ültetett növényből kb. 3-4 év múlva várhatunk termőképes növényt. Ha sikerrel jártunk, lakásunkban is szüretelhetjük,ezt a ízletes trópusi gyümölcsöt!